Filosofi - föreställning och vetande

3. Anser du att vissa människor bör dödas, eftersom de lever ovärdiga liv? Bör detta gälla oavsett ålder? Oavsett om de lever i mammas livmoder eller är födda?


Jag tycker inte att man kan döma ett liv som värdigt eller ovärdigt. En individ kan inte avgöra något sådant. Vi vet inte ens varför vi lever, vissa kan ha en bild av varför de lever, men vi har ingen aning om hur universum är uppbyggt. Vi har för lite svar för att veta vad som är värdigt och inte.

6. Anser du att skäl såsom önskan om kön eller praktiska bekvämlighetsskäl ska räcka för att döda barnet? Spelar tidpunkten i barnets liv någon roll?

Jag tycker inte att man har rätten att döda ett barn för sitt eget bästa, däremot kan man avsluta utvecklingen av fostret i ett tidigt stadium om det kan komma att skadas, eller inte kan tas emot och ges ett tryggt liv. Men en åsikt om att kön inte är önskat, eller bekvämlighet, är inte någonting som ska räcka för att avsluta livet.

7. Anser du att det är moraliskt riktigt att födda barn som mamman inte tycker om lämnas att dö?

Nej! Jag är övertygad om att alla som fötts har egna liv, över vilka inga andra kan avgöra om det ska få finnas. Om det vore tillåtet att lämna någon att dö skulle varje enskild person bli lidande, tryggheten skulle försvinna och anarkistiska tendenser skulle träda fram. Alla måste ha ett liknande skydd för att man ska känna sig trygg, och för att alla ska vara trygg. Ett anarkistiskt samhälle skulle bli en instabil grund för alla människor. Då fungerar inte ens resonemanget hos en person som Nietzsche, eftersom man själv då också kommer att leva i ett otryggt samhälle.

 

 

 

15. Kan du tänka dig att moraliska frågor egentligen inte betyder någonting alls?

Ja, men människan måste en bete sig på ett sådant sätt att det verkar som om de moraliska frågorna betyder någonting. Det finns ingen sann moral, inget rätt sätt att leva, men om vi ska kunna leva tillsammans bör vi respektera varandra, och leva efter samma normer för vad som är rätt och fel. Lever vi inte efter dessa osynliga regler kommer våra intressen att krocka, människor att skadas och såras. Så även om de moraliska frågorna inte betyder någonting för en enskild individ, bör personen lura sig själv det för att rädda sitt liv från andra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0